Wat kan onze voeding betekenen in de tijd waarin we nu leven?

Momenteel leven we in een hectische situatie. Het is alsof alles overhoop ligt (milieu veranderingen en verontreiniging, een covid of een apenpokkeninfectie, leerachterstand of  problemen op het werk … waardoor we bijna allemaal te maken krijgen met stress, slechte slaapkwaliteit en/of pijnklachten.

Tijdens deze situaties voelt het alsof er meer van onze vertering en leverfunctie wordt gevraagd. Sommigen krijgen te maken met winderigheid, opgeblazen gevoel en buikkrampen. Bij anderen protesteert plots de maagwerking met maagzuur of opboeren als gevolg soms in combinatie met hoofdpijn en migraine. We voelen dat we bepaalde voedingsmiddelen ineens niet meer goed verdragen en zich telkens enten op een gevoelige plaats zoals een rug of nekprobleem. Huid of neusklachten kunnen zich ook soms voordoen. En zo komen we tot de term “voedselintolerantie” dat elk orgaan kan beïnvloeden. Niet te vergeten ook onze mentale gezondheid kan hierdoor verzwakken met prikkelbaarheid, depressiviteit en angsten als gevolg.

Het goede nieuws is dat door enkele voedingsaanpassingen we komaf kunnen maken met deze ongemakken waardoor onze slaapkwaliteit, immuniteit en stress bestendigheid terug kunnen verbeteren. Een belangrijk pluspunt is dat ook het gebruik van medicatie hierdoor kan verlaagd  of aangepast worden want aanpak van bepaalde voedselovergevoeligheden kan ervoor zorgen dat medicatie juist beter zijn werk kan doen denk maar in geval van migraine of reuma. 

Toevoeging van de juiste vetstoffen en eiwitbronnen, tijdelijke eliminatie of beperking van bepaalde zetmeelbronnen / suikers en gebruik van bepaalde enzymen (indien nodig) kunnen al voor veel verlichting zorgen. 

Intoleranties…een individuele zaak

Bij het opstellen van een gericht voedingsplan moet eerst worden nagekeken of iemand al dan niet te maken heeft gehad met een vroeger doorgemaakte darminfectie of hepatitis. Ook aanwezigheid van een allergie zoals voor pollen (kruisreacties) of huisstofmijt, nikkel of een overgevoeligheid voor lactose of fructose moeten worden in rekening gebracht wil men het ontstekingsniveau in het lichaam verminderen. Langdurig gebruik van maagzuurremmers of antibiotica kan ook een rol spelen bij het al dan niet verdragen van bepaalde voedingsmiddelen.

Een bijkomend voordeel van een aangepast voedingsplan is dat we terug contact krijgen met onze voeding en we opnieuw kunnen aanvoelen welke voedingsmiddelen juist de boosdoeners zijn van onze klachten. Vooral ook de soms onbedwingbare snoeplust kan je hierdoor onderdrukken wat een enorme opluchting betekent voor velen. Op die manier kan je zelf je lichaam gezond houden en vermoeidheid uitschakelen.

Het is dus de moeite waard om je voeding even door te laten lichten. De voordelen zijn legio!

Opiniestuk - Laat ons nuchter blijven in tijden van vrijheid en overconsumptie

Ruim 82% van de scholieren heeft behoefte aan les op school over mentale gezondheid.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x