Opiniestuk - Laat ons nuchter blijven in tijden van vrijheid en overconsumptie

Als diëtiste gespecialiseerd in ontstekingen, extreme vermoeidheid, pijn en immuniteit moet er iets van mijn hart. Zijn we ondertussen vergeten wat de eerste bevindingen waren toen corona uitbrak? Zijn we vergeten dat overgewicht een risico factor is voor onze weerstand? Dat een slechte spijsvertering onze immuniteit kan schaden? Maandelijks verschijnen er steeds nieuwe studies die aantonen dat onze darmflora een zeer grote invloed heeft op onze immuniteit. Ter zelfder tijd blijven  spastische darmen en maagklachten alsmaar toenemen onder de bevolking. 

Zoveel geld is er al gespendeerd aan vaccins, mondmaskers, premies... Maar wat met het informeren  van onze maatschappij, hoe we ons zelf sterker kunnen maken door onze voeding aan te passen? Dat wat we in onze mond steken ook bepalend is voor hoe we ons kunnen wapenen tegen infecties en ze onze weerstand kunnen optimaliseren. Weinig campagne is hierrond gevoerd de voorbije 2 jaar. Ligt de nadruk dan enkel bij de vaccins?

Het goede weer komt er aan wat ons tijdelijk kan beschermen tegen het virus, volgens onze virologen.  Onze vrijheid krijgen we weer terug!  Elk restaurant is ondertussen volgeboekt. 

Maar virologen waarschuwen ons nog steeds dat we misschien ten prooi kunnen vallen aan nieuwe varianten. Een nieuwe uitbraak is dus nog mogelijk. 

Laat ons dus nuchter blijven in tijden van overvloed en vrijheid. Bescherm jezelf en wees bewust van je voedingsgewoonten. Raadpleeg je behandelend arts of een diëtiste indien maagdarmproblemen en vermoeidheid zich voordoen zodat bepaalde voedselovergevoeligheden tijdig kunnen worden aangepakt. Op die manier hoeven we ons minder zorgen te maken of bang te zijn voor een mogelijke opkomst van een nieuwe uitbraak de komende wintermaanden. Voldoende slaap en beweging en de juiste voeding is ook een belangrijk wapen om een mogelijke infectie in de toekomst de baas te kunnen.

Blijf genieten maar met mate!

Zie ook artikel ‘Hoe kan voeding je immuunsysteem ondersteunen? Plus Magazine- 29/09/2020 

https://plusmagazine.knack.be/gezondheid/hoe-kan-voeding-je-immuunsysteem-ondersteunen/article-normal-1647007.html

Christine Tobback
11 februari 2022

Auteur van 5 boeken (recent verschenen Eat to beat: hoofdpijn en migraine bij Lannoo)

Wat kan onze voeding betekenen in de tijd waarin we nu leven?

Ruim 82% van de scholieren heeft behoefte aan les op school over mentale gezondheid.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x