Voeding & hooikoorts

Wat kan voeding betekenen in tijden van hooikoorts?

Droog, zonnig en warm weer. Dat is waar ons lichaam weer nood aan heeft als de winter achter de rug is: terug volop genieten van geurige bloemenperkjes en lange wandelingen in het veld, rollebollen met onze kinderen in het gras en de was weer buiten te drogen hangen. 

Maar voor velen onder ons begint dan juist een periode met een dubbele gevoel. Het is de tijd weer van anti-allergie medicijnen, ramen sluiten bij winderig weer en wachten op wat regen om zich wat beter te voelen. Het is een tijd van snotteren, geïrriteerde  ogen, sinusitis en hoesten meestal gepaard gaande met een gevoel van loomheid, vermoeidheid alsof er voortdurend een mistwolk in ons hoofd hangt. In dat geval wordt In het lichaam histamine uit de mestcellen vrijgemaakt veroorzaakt door allergische reacties via immunoglobulinen (IgE antistoffen). Vandaar de benaming anti-histaminica als medicijn. Het goede nieuws is dat je met behulp van voedingsaanpassingen wat verlichting kan bekomen. 

Eerst en vooral moeten we ervoor zorgen dat onze slijmvliezen ons beter kunnen beschermen tegen allerlei uitlokkende triggers/allergenen (huisstofmijt, pollen, dierenhaar, schimmels…). 

Slecht helende wondjes of ontstekingen op de huid wil zeggen dat onze huid ons minder goed beschermd.  Indien ook haaruitval, verlies van reuk of smaak zich voordoet kan een mogelijk zinktekort mede aan de basis liggen van een verhoogde gevoeligheid.  Herstel van slijmvliezen kan versneld worden door de reserves aan zink terug aan te vullen. Vooral het suiker fructose en fosfaten (in frisdranken) zijn grote zinkrovers zodat verminderde inname van deze stoffen voor veel beterschap kunnen zorgen. Hetzelfde geldt voor alcohol. Alcohol verhoogt namelijk de zinkuitscheiding via de urine. Tracht samen met je diëtiste de  zinkbronnen te achterhalen die je kan verdragen zodat deze reserves verder kunnen worden aangevuld. Bijvoorbeeld noten, kaas, vis, schaal en schelpdieren zijn rijk aan zink maar kunnen ook histamine vrijzetten bij gevoelige personen. Eveneens wanneer de persoon in kwestie ook te maken heeft met een nikkelovergevoeligheid dient men hiermee ook rekening te houden. Er bestaan ook geschikte alternatieven voor het suiker fructose die minder nadelig werken op allergische reacties.

Door eliminatie van pseudo allergieën waarbij eveneens histamine kan worden vrijgezet (niet-IgE-gemedieerde reacties) gekarakteriseerd door een vertraagde reactie (24-48 uur), kan de totale histamine dosis in het lichaam worden verlaagd. 

Gebruik van de juiste vetstoffen voor de bereiding van de maaltijd, maar ook als toevoeging bij elk gerecht kan de histamine gevoeligheid sterk verlagen.

Daarnaast is het tevens van belang onze vertering te optimaliseren, want in onze darm bevindt zich voor een groot stuk onze immuniteit. Een goede maagwerking (langdurig gebruik van maagzuurremmers vermijden) en een optimale darmflora zorgen ook  voor een goede opname van vitaminen en mineralen die nodig zijn voor de verwerking van histamine en het in stand houden van  gezonde slijmvliezen in gans het lichaam.

Een andere opmerkelijke maatregel tijdens het pollenseizoen is het zoveel mogelijk mijden van stoffen die de verwerking van histamine bemoeilijken.  Hierbij speelt onze leverfunctie een belangrijke rol. 

Vervuilende stoffen afkomstig van het milieu of die voorkomen in onze voeding (zoals transvetten, pesticiden, sulfieten, alcohol, cafeïne, bepaalde kleurstoffen) die onze levercapaciteit overbelasten zijn dus uit den boze in tijden van een sterke allergische overgevoeligheid. 

Indien naast de allergische bovenvermelde klachten ook nog andere klachten voorkomen zoals bloedneuzen,  droge huid, pijnlijke gewrichten, ijzertekort, bloedend tandvlees en een verhoogde vatbaarheid voor infecties, dan kan er sprake zijn van een verhoogde behoefte aan vit C. Aanvulling via voeding of supplement kan veel soelaas  bieden in dit geval (oppassen met citrus of aardbeien want deze kunnen juist een histamine reactie uitlokken bij gevoelige personen!). Dit best in samenspraak met je behandelend arts of diëtist gezien de juiste vitamine C vorm moet worden aangewend om geen overprikkeling uit te lokken op andere organen.

Door toepassing van bovenvermelde voedingsaanpassingen kan dus de kwaliteit van je gezondheid opmerkelijk verbeteren en de hoeveelheid antihistaminica, neusspray of oogdruppels soms zelfs worden verlaagd of stopgezet. 


Intestinale & verteringsklachten

Uitputting & vermoeidheid

Slechte concentratie, ADD & ADHD

Migraine

Artritis

Long Covid

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x