Slechte concentratie, ADD & ADHD

ADHD/ADD en Autisme Spectrum Stoornis

Uit ervaring kan ik vaststellen dat kinderen maar ook volwassenen met ADHD, ADD en ASS over het algemeen overgevoeligheden vertonen voor bepaalde eiwitten (bepaalde graansoorten en/of zuivelproducten) en suikers maar ook voor histamine en tyramine. Spijsvertering problemen (reflux of IBS soms ook al aanwezig tijdens het eerste levensjaar) in combinatie met malabsorpties liggen meestal aan de basis van deze intoleranties. Hierdoor kan een onevenwicht ontstaan  in de darmflora waardoor een overgroei aan bepaalde bacteriën of schimmels kan worden ontwikkeld. Andere onderzoekens wijzen op de impact van chemicaliën waaronder insectiden en pesticiden op de hersenontwikkeling. Kinderen met ADHD zouden hiervoor veer gevoeliger zijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat onze darmbacteriën niet alleen met onze immuniteit en metabolisme interageren maar ook zenuwcellen in de darmen kunnen beïnvloeden. Tevens zou ons darmmicrobioom een rol spelen bij de productie van neurotransmitters als serotonine en dopamine. Verandering van onze darmdiversiteit  of verstoorde darmflora kan naast het triggeren van ontstekingsreacties en pijn ook dus stemming en gedragsveranderingen teweegbrengen bij gevoelige personen.

Hoge pijndrempel

Kinderen die met deze problemen worstelen, hebben meestal een zéér hoge pijndrempel! Ze hebben last van diverse soorten pijnen: buikpijn, hoofdpijn, felle jeuk, groeipijnen... Sommige kinderen zijn hiermee geboren en denken dat deze pijn bij het leven hoort. Soms kunnen ze het niet duidelijk maken aan hun ouders of klagen ze er niet over. Ze leren er gewoon mee leven: hun pijndrempel wordt door veel personen onderschat.

Aangepaste voeding

Kinderen zijn telkens meer dan bereid om hun voeding aan te passen: ze willen immers graag komaf maken met hun pijn, die soms ondraaglijk wordt. Het zijn eerder de ouders of grootouders die het soms moeilijk vinden om het menu aan te passen, bij gebrek aan tijd of omwille van de gezinssituatie.

Ook de toenemende stress (studiepakket, onbeperkt aanbod aan producten en luxeartikelen, keuzevrijheid en wisselende gezinssituaties) en de puberteit (hormonale invloed) maken kinderen gevoeliger voor bepaalde intoleranties. Niet alle stressfactoren zijn even makkelijk in te perken, zeker niet voor een kind. Maar met een aangepaste voeding en ondersteunende enzymen preparaten (voor vertering en histamine overgevoeligheid) kan u wél een aantal klachten gerelateerd aan AD(H)D en ASS verlichten en de algemene gezondheid van uw kind verbeteren. Dit leidt al snel tot goede resultaten: uw kind wordt rustiger en zijn schoolprestaties verbeteren opmerkelijk. Het andere goede nieuws is dat het effect van voeding aanpassingen bij kinderen zeer vlug optreedt.

FOCUS FOOD

De ideale voedingsdriehoek voor kinderen met AD(H)D heb ik uitvoerig besproken in mijn boek Focus Food. Ook een spel om samen met je kind door te nemen is in het boek vermeld. Op die manier leert je kind al spelenderwijs welke keuze de beste is in zijn menu, maar leer je ook elkaar beter kennen en kan je begrijpen waarom hij of zij voorkeur heeft voor bepaalde voedingsmiddelen of bereidingswijzen. Een echte aanrader!

Voeding & hooikoorts

Intestinale & verteringsklachten

Uitputting & vermoeidheid

Migraine

Artritis

Long Covid

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x