PMS

Premenstrueel syndroom (PMS)

PMSNaar schatting hebben 40% van alle vrouwen tijdens de vruchtbare leeftijd last van premenstruele klachten. Dit omvat zowel lichamelijke als psychische klachten.

Zoals de meeste klachten kent ook PMS meerdere oorzaken of versterkende factoren: vermoeidheid en spanning, hormonale schommelingen, verminderde aanmaak van endorfines, voedingstriggers en een tekort aan mineralen en vitamines, een infectie.

Sommige vrouwen ondervinden een toename of een optreden van volgende klachten voor, tijdens en na de menstruatie: diarree, constipatie, buikkrampen, winderigheid en opgeblazen gevoel, hoofdpijn of migraine, spier en gewrichtspijnen, jeuk, neusklachten, kortademigheid en astmatische klachten, hartkloppingen of bloeddrukschommelingen, slaapstoornissen, keelpijn, vochtretentie en pijnlijke borsten en vermoeidheid. Prikkelbaarheid, slecht zelfbeeld, depressieve gevoelens en stemmingswisselingen kunnen soms erge vormen aannemen.

Door mijn ervaring als diƫtiste kan ik vaststellen dat vrouwen met PMS klachten meestal gevoelig zijn voor biogene aminen. In tegenstelling met de menstruatieperiode kunnen diezelfde vrouwen zich juist beter voelen tijdens de zwangerschap. De verklaring hiervoor is terug te vinden bij de neutralisatie mechanismen voor de biogenen aminen die zich bevinden in de darm en in de lever; Deze enzymen kunnen tijdens de zwangerschap toenemen en rond de menstruatie juist een verminderde activiteit vertonen. Zo kunnen sommige vrouwen vaststellen dat hun klachten zoals migraine of astma verminderden of volledig verdwenen tijdens de zwangerschapsperiode. Daarom is het achterhalen van de voedingsmiddelen die deze histaminevrijzetting uitlokken een krachtig hulpmiddel om klachten te verminderen of te stoppen rond de menses.

Voeding & hooikoorts

Intestinale & verteringsklachten

Uitputting & vermoeidheid

Slechte concentratie, ADD & ADHD

Migraine

Artritis

Long Covid

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x