Artritis

Artritis/reuma en osteoporose

RugpijnDeze chronische aandoeningen in de gewrichten en spieren zorgen voor pijn, zwelling en stijfheid vooral 's morgens of na een tijdje stilzitten, met verminderde kracht en beweeglijkheid tot gevolg. Sommige personen hebben last van één gewricht, andere van meerdere. Er zijn verschillende types: reumatoïde artritis, jicht, Bechterew, fibromyalgie, peesontstekingen...

Chronische ontstekingsreacties hebben een negatieve invloed op botontwikkeling en kalkopname en moeten daarom vlug behandeld worden. Personen met een inflamatoire artritische aandoening lopen immers meer risico op osteoporose.

Het belang van voeding

In mijn praktijk als diëtiste heb ik ervaren dat voeding een grote rol kan spelen. De gevoeligheid voor reumatoïde artritis of andere soorten artritis of reuma kan namelijk worden uitgelokt door overgevoeligheden voor bepaalde voedingsmiddelen. De meeste personen met artritis ervaren dat hun klachten verminderen als ze bepaalde voedingsmiddelen vermijden. Ook de slaapkwaliteit gaat erop vooruit. Dit is van groot belang omdat een goede nachtrust zorgt voor de aanmaak van het groeihormoon HGH, wat nodig is voor een optimaal spierherstel. Het gaat hier dan om "triggers" die bepaalde reacties uitlokken, soms 12 tot 24 u na inname. Voorbeelden zijn ochtendstijfheid, pijn en zwelling en andere bijkomende klachten zoals maag of darmklachten, neusklachten, jeuk of uitslag, hoofdpijn, kortademigheid, zweten 's nachts, vochtretentie (dikke enkels, vingers, opgezwollen oogleden...) en vermoeidheid. Het kan dus zijn dat iemand reageert tijdens de nacht of pas 's ochtends op een voedingsmiddel dat hij de dag ervoor heeft gebruikt.

Ontstekingen

NekpijnAllergieën en intoleranties kunnen leiden tot ontstekingen in het bindweefsel, dat de structuur vormt van spieren en pezen. Ook het slijmvlies (synovium) ontsteekt en de spieren rond het gewricht verzwakken. Overbelasting leidt dan tot letsels. Hierdoor kunnen bot, kraakbeen, peesstructuren en ligamenten beschadigd raken. De ontstekingsreactie zet zich af op de gevoeligste plaatsen in het lichaam. Zo komen knieklachten bijvoorbeeld vaak voor bij intoleranties omdat de peesaanzetten zwakke plekken zijn. Bij jonge kinderen zorgen voedingstriggers vaak voor knieklachten. Ook de rug, hals en schouders ontsteken vaak. Andere mogelijke aangetaste plaatsen zijn handen, polsen en voeten.

Bepaalde voedselovergevoeligheden worden vaker opgemerkt of intenser waargenomen tijdens een infectie of hormonale schommelingen, die de symptomen gewoonlijk versterken.

Voeding & hooikoorts

Intestinale & verteringsklachten

Uitputting & vermoeidheid

Slechte concentratie, ADD & ADHD

Migraine

Long Covid

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x