Migraine

Volgens neuroloog Paul Louis (de Standaard, 13 september 2007) zijn hoofdpijn en migraine klachten waarvan 24% van de Belgische bevolking regelmatig last heeft.

Zoals de meeste klachten kennen ook hoofdpijn en migraine meerdere oorzaken: weersveranderingen, vermoeidheid en spanning, hormonale schommelingen, lichamelijke inspanning, opwinding, licht, geluid, geuren, chemicaliën, medicatie, bepaalde voedingsmiddelen of een gemiste maaltijd, tandenknarsen, artritis in de halsstreek, verkeerde positie van het kaakgewricht, verslechtering van het zicht, slaaptekort of een hoofdblessure. De precieze biologische oorzaak van migraine is nog steeds onbekend. Men kan wel vaststellen dat de bloedvaten in de hersenen zich verwijden. Bij 90% van de personen die last hebben van migraine heeft een ander familielid er ook mee te kampen gehad.

In mijn praktijk als diëtiste heb ik ervaren dat voeding een grote rol kan spelen. De gevoeligheid voor migraine kan worden uitgelokt door 'voedingstriggers'. De rol van de voedingsconsulent is om samen met de patiënt de triggers op te sporen en een aangepast voedingsplan op te stellen. Door het vermijden van deze voedingsstoffen kan de migraine samen met andere geassocieerde klachten afnemen zoals spierpijnen, maag-darmproblemen, .... en in veel gevallen kan de hoeveelheid medicatie verlaagd en in sommige gevallen volledig gestopt worden (enkel na raadpleging van de behandelende arts).

Mijn laatste boek Eat to beat: Hoofdpijn en migraine (Lannoo) is zeker een aanrader! Hierin vind je meerdere tips en recepten voor de preventie en behandeling van hoofdpijn en migraine  

Voeding & hooikoorts

Intestinale & verteringsklachten

Uitputting & vermoeidheid

Slechte concentratie, ADD & ADHD

Artritis

Long Covid

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x